13.2.2020 | Digitaalinen mainonta, Dynaaminen, Tutkimus

3 asiaa, jotka voit saavuttaa digitaalisella ulkomainonnalla

Ennen kuin perehdymme tarkemmin digitaaliseen ulkomainontaan, haluamme sanoa muutaman sanan klassisesta eli staattisesta ulkomainonnasta. Klassista ja digitaalista ulkomainontaa ei nimittäin pitäisi koskaan asettaa paremmuusjärjestykseen. Joskus staattinen juliste voi olla juuri oikea ratkaisu asiakkaan tarpeisiin, ja joskus taas digitaalisuus tuo merkittävää lisäarvoa kampanjalle. Me uskomme, että paras mahdollinen mainoslaite on se, joka vastaa parhaiten tarpeisiisi. Ota yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä sinulle sopiva kampanja.


Klassinen eli staattinen ulkomainonta voi olla erinomainen valinta monelle mainostajalle. Staattisen ulkomainoksen voi toteuttaa helposti, eikä sen tekeminen vaadi syvällistä teknistä osaamista. Jo houkuttelevalla tuotekuvalla ja mieleenpainuvalla sloganilla voidaan herättää asiakkaan ostokiinnostus, mikäli viestiä toistetaan tarpeeksi.

Staattinen ulkomainonta onkin erinomainen keino esimerkiksi pienyrittäjälle, kun ulkomainonnan tehoa halutaan testata ensimmäisen kerran. Toisaalta myös tunnetut brändit hyödyntävät paljon perinteisiä mainosjulisteita, kuten Adshel-mainoslaitettamme. Staattinen mainonta pitää siis yhä pintansa, sillä se on yhä erinomainen keino saada mainokselle hyvä tavoittavuus sekä toisto.

Mainosjuliste pysyy myös paikallaan muuttumattomana – Tietyissä kampanjoissa tämä on jopa etu. Kaurapohjaisia elintarvikkeita valmistava Oatly on tästä hyvä esimerkki. Varmasti lähes jokainen suomalainen tunnistaa Oatlyn ulkomainokset jo kaukaa, ja ne toimivatkin erinomaisesti juuri staattisten julisteiden muodossa.

Lue, miten Helsingin Kaupunginteatteri hyödynsi Pilari-mainoslaitettamme:
lue case tästä

 

Kuvakooste_mäkki_oatly_hok


Digitaalinen ulkomainonta puolestaan sopii täydellisesti tilanteisiin, joissa mainokseen halutaan tuoda uusi ulottuvuus liikkuvan kuvan kautta. Digitaalisuus tuo mainonnalle lisää mahdollisuuksia, joiden hyödyntämisen myötä myös tulokset paranevat. Kun kampanjalta kaivataan ekstratehokkuutta ja luovaan toteutukseen ollaan valmiita panostamaan, digitaalinen ulkomainonta on mitä erinomaisin ratkaisu.

Jatka lukemista ja selvitä, mitä digitaalinen ulkomainonta voi sinulle tarjota! 

 

1. Ainutlaatuinen näkyvyys parhailla mainospaikoilla

Digitaalinen verkostomme tavoittaa 121 paikkakuntaa ja Suomen 20:sta suurimmasta kaupungista tavoitamme peräti 16. Näyttävät näytöt sijaitsevat auto- ja kävelyteiden varsilla sekä kauppakeskusten ja päivittäistavarakauppojen sisällä. Mainosverkostomme tavoittaa 10 Suomen suurinta kauppakeskusta mitattuna sekä kävijämäärän että myynnin mukaan.1 Tämän lisäksi vasta avatussa Mall of Triplassa on peräti 40 digitaalista mainospintaa sekä kolme jättinäyttöä.

Läsnäolo näillä avainpaikolla tuo ilmiselviä etuja. Saat runsaasti yleisöä mainoksillesi: diginäyttöjemme yhteenlaskettu OTC (Opportunity to Contact) on yli 160 000 000 – noin 60 % korkeampi kuin seuraavaksi suurimmalla toimijalla2. Erityisesti ostopaikkojen tarjoama vilkas jalankulkijavirta kannattaa hyödyntää, sillä tutkimuksen3 mukaan digitaalisilla ulkomainoksilla saadaan kaksinkertainen määrä katseluita jalankulkijoilta.


2. Liikkuvan kuvan tarjoamat mahdollisuudet

Animointi tarjoaa mahdollisuuden leikitellä luovuudella. Liikkuvan kuvan avulla katsojan kokemusta voidaan rikastaa, sillä se tarjoaa mahdollisuuden näyttää enemmän kuin mitä staattisella kuvalla on mahdollista. Videoiden suosio onkin kasvanut merkittävästi vuosien varrella. Myös tutkimukset puhuvat liikkuvan kuvan puolesta.

Esimerkiksi Kineticin toteuttamassa tutkimuksessa4 liikkuvaa kuvaa hyödyntävä mainos sai 24 % enemmän katsekontakteja ja sitä myös katsottiin 60 % staattisia mainoksia kauemmin. Luovuuden lisäksi voit leikitellä viesteillä. Digitaaliset mainospinnat mahdollistavat sisältöjen vaihtamisen, joten voit hyödyntää kampanjassasi sekä taktisia että tunteisiin vetoavia viestejä.

3. Ajankohtaan ja paikkaan sopiva, aikaisempaa tehokkaampi mainos

Liikkuvan kuvan lisäksi digitaalinen ulkomainonta mahdollistaa dynaamisen, eli esimerkiksi ajan tai sään mukaan vaihtuvan sisällön näyttämisen. Nyt myös ulkomainonnan kohdentaminen on mahdollista! Australiassa toteutetun neurotutkimuksen5 mukaan ajankohtaan sopiva mainos tehoaa geneeristä paremmin. Ajankohtaan sopiva sisältö kasvatti mainoksen sitoutuneisuutta 32 %. Mainos muistettiin 17 % paremmin ja siihen kiinnitettiin 20 % enemmän huomiota. Myös tunnereaktio oli voimakkaampi, kun sisältö näytettiin oikeaan aikaan vuorokaudesta. Posterscopen toteuttamassa kyselytutkimuksessa6 selvisi myös, että 74 % ihmisistä haluaisi mielellään nähdä ajankohtaan ja päivään sopivaa mainontaa.

Ulkomainonnan uniikkia etua, fyysistä sijaintia, hyödynnetään mainoksen suunnittelussa edelleenkin vain harvoin. Muista medioista poiketen tiedämme täsmälleen, missä kuluttaja näkee mainoksen, ja millainen ympäristö kyseisellä hetkellä on. Sataako vai paistaako aurinko? Onko liikenteessä ruuhkaa? Nykyään kyseisten tietojen hyödyntäminen on helppoa ja mainossisältö voidaankin päivittää tilanteeseen sopivaksi lähes reaaliajassa. Tiesitkö esimerkiksi, että jopa 58 %6 ihmisistä haluaisi nähdä säätilan mukaan päivittyvää mainontaa? Suomessa sitä ollaan jo kokeiltu: K-Marketin Piknik-sää -kampanjan piknik-teemaiset sisällöt vaihtuivat sen mukaan, satoiko vai paistoiko. 

Katso case K-Marketin sään mukaan päivittyvästä ulkomainoskampanjasta! 
lue case tästä

Hyvä kansainvälinen esimerkki puolestaan on Skodan dynaaminen ulkomainos, jonka sisältö päivittyi reaaliajassa viimeisimpien liikenneuutisten mukaan. Mainoksessa arvioitiin, kuinka kauan matka nykyisestä sijainnista kestäisi mainostaulussa näkyvään kohteeseen. Tutkimuksen7 mukaan ympäristönsä huomioivan mainoksen viesti ymmärrettiin 53 % paremmin ja sillä oli 18 % parempi huomioarvo geneeriseen mainokseen verrattuna. Paikkaan sopivasta mainoksesta myös pidettiin enemmän ja se lisäsi brändin harkintaa. Posterscopen6 tutkimuksessa puolestaan selvisi, että jopa 58 % ihmisistä haluaisi nähdä lokaatioon perustuvaa mainontaa.

10_04_17_Skoda Mancunian Junction-10010015_pieni

 

Mitä jos yhdistäisit klassisen ja digitaalisen Mainonnan?

Sekä klassisella että digitaalisella mainonnalla on omat vahvuutensa, joten sinun kannattaa harkita niiden molempien hyödyntämistä. Yhdistämällä eri mainosratkaisuitamme voit näkyä kuluttajan koko ostopolun varrella ja pääset nauttimaan kummankin parhaista puolista. 

Myös tutkimus puhuu mainosmuotojen yhdistämisen puolesta. Tutkimuksen8 mukaan mainoskampanjan huomioarvo kasvaa jopa 66 %, kun siinä hyödynnetään sekä klassista että digitaalista ulkomainontaa. Molemmat mainokset nähneillä vastaajilla oli myöskin 10 % voimakkaampi mielikuva mainostaneesta brändistä sekä he voisivat harkita brändin valitsemista todennäköisemmin kuin vastaajat, jotka olivat nähneet ainoastaan staattisen tai digitaalisen mainoksen (9.

OTA YHTEYTTÄ

 

 

LÄHTEET:

1: Kauppakeskusyhdistys 2019. Finnish Shopping Centres 2019.
2: Tieto on saatu vertailemalla alan toimijoiden ilmoittamia OTC-lukuja.

3: Route 2017.
4: Kinetic, Digital Eye and Face Tracking, 2011
(
Tutkimuksessa asennettiin kasvojentunnistuskamerat eri mainosympäristöihin sijoiteltuihin digitaalisiin mainostauluihin. Kamerat mittasivat, kuinka kauan ihmiset katsoivat staattisia ja animoituja kampanjavariantteja.)
5: Clear Channel Australia, The Context Effect, 2016
6: Posterscope, Outdoor Consumer Survey, 2013
7: Posterscope, The Dynamic Difference, 2013
(
Tutkimuksessa rakennettiin virtuaalikaupunki, johon koehenkilöt vietiin tietokonesimuloidulle kierrokselle. Heidän pyydettiin kuvittelemaan tämän tapahtuvan kylmänä, pimeänä ja sateisena marraskuun perjantaina. Oikeiden kaupunkien tapaan kadunvarret oli reunustettu digitaalisilla ulkomainosnäytöillä. Koko testiryhmälle näytettiin samojen brändien mainokset, mutta puolet koehenkilöistä näki ympäristöön ja vallitseviin sääolosuhteisiin sopeutetut mainosversiot ja toinen puoli niiden geneerisemmät versiot.)
8: Talon, Effectiveness Evidence, (2016)
9: Clear Channel: Adshel Live  The Dynamic Difference (2016)